Отворено писмо на „Асоциация на бащите в България“

 

АСОЦИАЦИЯ   НА   БАЩИТЕ   В   БЪЛГАРИЯ

 Association    of   Fathers   in   Bulgaria

 

Отворено писмо на Асоциация на бащите в България до електронните медиии в България по отношение на Националната Стратегия за детето 2019-2030г.

 

„Асоциация на Бащите в България“ 

e-mail: bulgarianfathers@gmail.com;

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

„Асоциация на бащите в България“ иска да изрази своята позиция по отношение на Националната Стратегия за детето 2019-2030г. (НСД)

На първо място е манипулативния начин по който се представя НСД пред българското общество, като панацея която ще разреши всичките проблеми на децата на България. Това не отговаря на истината в никакъв случай, а е точно обратното. Изкуственно се създава система от структури които да черпят материални дивиденти. Преди години се започна с лекото преминаване на отговарящите на мерките по закрила за децата и родителите от държавния сектор в частния сектор с предоставяне на все повече по вид и възможност социални услуги. Естествен по своята същност е процеса на придобиване на по-голям дял и размер обем на работа от заинтересованата неправителствена организация, тъй като по този начин ще се генерира по-голяма печалба и по-голяма възможност за растеж. Още от 2009г. са налице сериозните финансови ресурси осигурени от страните на Европейското Икономическо Пространство (ЕИП) по Норвежкия финансов механизъм със строги правила за тяхното изразходване. България по това време се нуждае от свежи пари за няколко направления за развитието на които не разполага със свободни финансови ресурси. Това са социалната сфера- безумно изостана от европейските критерии на страна току що станал член на ЕС, законодателството- някой закони изискуеми за държава член по Договора за Функциониране на Европейския Съюз (ДФЕС). Един от тях е Закона за Закрила от Домашно Насилие (ЗЗДН), който е пряка препратка към Истанбулската Конвенция. Проблемите не идват от самите закони а от тяхното буквално копиране на аналогичните такива от законодаделствата на други държави членки на ЕС, без да са съобразени с  правните доктрини на българското законодателство и манталитет на българина. Това от своя страна автоматично създава напрежение в бългаското общество и българкото семейство. Не се отчита чувствителноста на българина за вмешателство в личния му живот от страна на държавата, което в западните държави от ЕС е прието за нормално и хората там от поколения са го приели за даденост и дори не го приемат за нещо противоестественно. Не са отчетени разликите от дългогодишното тоталитарно управление при което субектът беше в невъзможност да защити по естествен път своите изконни човешки права. Сега в България хората имат тази възможност и не искат да се връщат еволюционно назад в своето развитие на подтистничество. Друг определящт фактор е 500 годишното турско робство, през време на което българина е защитил своята национална идентичност и своето семейство, като не е позволил да бъде асимилиран въпреки насилствените методи използвани от тогавашната Отоманска Империя.

На второ място са финансовите зависимости на България към държавите донори по Норвежкия финансов механизъм. За относително кратко време се създаде зависима група от организации които са ползватели на тези солидни средства, които разчитат за своето съществуване по програмите за непълнолетни към Агенция за Социално Подпомагане (АСП). Всяка организация се стреми да разшири дейноста си и това е естествен процес на развитие, но въпроса вече опира до моралната страна на това разширение на цената на какво то ще се случи. Дали е оправдано от морална страна с цената на детското щастие и това на родителите им да се трупат печалби? Едва ли, но историята познава и други случай на завоалирани на пръв поглед чудесни идей да се налагат, като резултата от тяхното изпълнение е кошмарна. Не може да се забрави един злополучен експеримент от средата на миналия век в който уж в името на една прекрасна и чиста идея, цяла етническа група от хора беше буквално изпепелена. Както каза един човек, пътят към ада е постлан с добри намерения. Нима ще си затворим очите, че всичко е само за пари и ще проспим това зло или е по добре да го спрем навреме? Искаме да зададем и другият простичък въпрос. Колко струва едно дете? 5 или 10 хиляди, колко е точната цена. Може би е 2878лв. за ползване на услуга или пък е 800лв. за приемното семейство или пък е без пари за родителите които си обичат децата и си ги отглеждат сами, защо не се представи ценорасписът за децата ни? Защо не се представи официално кой колко ще получи за децата ни? Защо не се каже кой продаде децата ни за 1,3 милиарда евро? Или защо не се каже колко се очакват да се получат за финализиране на сделката? Материалът-нашите деца са продадени отдавна. Парите са изядени и изпити, сега дойде моментът за сметката. Кой ще я плати? Едва ли който продаде децата, със сълзите си ще я заплатят майките и бащите на България.

В заключение ще заявим следното!

Спрете това безумие докато можете все още. Не утре или други ден, още сега. Утре ще е късно за всички. България няма да стане никога Норвегия или Великобритания, българските родители няма да търпят някой да се гаври с децата им!

14.04.2019г.                                                             „Асоциация на бащите в България“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s